how to create a web page

GRECKIE ZIOŁA TO NIEZŁE ZIÓŁKA!

W Grecji obficie występują aromatyczne zioła, kwitnące dziko na zboczach gór i zielonych łąkach.
Klimat śródziemnomorski, długie okresy nasłonecznienia i bogata geomorfologia to idealne warunki dla aromatycznych i bogatych w składniki aktywne ziół.

Szałwia

SZAŁWIA (ang.: SAGE, gr.: FASKOMILO, łac.: SALVIA)

Zioło na: piękna cera, czysta cera, pobudzenie organizmu, dobra energia, świeży umysł, dobra pamięć

Dzięki charakterystycznym „rozmytym” liściom i właściwościom lecznicze szałwia była uważana za święte zioło w starożytnej Grecji. Nazwa ma swoje pochodzenie od łacińskiego słowa salver („czuć się dobrze i zdrowo, zdrowia, leczyć”), czasownika związanego z salus (zdrowie, dobre samopoczucie, dobrobyt lub zbawienie), odnoszącego się do właściwości leczniczych.

Istnieje wiele różnych podtypów szałwii, a świeże zioło jest powszechnie stosowane w wielu pikantnych potrawach. Herbatę przygotowuje się z suszonych liści, chociaż po zaparzeniu sama jest nieco pieprzna, może być dość intensywna, wywołując gorycz, jeśli parzy się ją zbyt długo.
Szałwia jest bogata w związki o silnych właściwościach przeciwutleniających i flawanoidy - naturalne insektycydu oraz fungicydy, chroniące roślinę przed owadami i grzybami.
Uważa się również, że zioło to stymuluje funkcjonowanie mózgu i wspomaga pamięć. Badania naukowe wskazują nawet, że może to również pomóc w zapobieganiu zaburzeniom poznawczym, takim jak choroba Alzheimera i demencja.

Olejki eteryczne z rośliny mają również właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne i często stosuje się je na poprawienie trawienia i leczeniu zaburzeń równowagi żołądkowej. Może być również stosowany jako pomoc na afty i stany zapalne jamy ustnej, dziąseł i ból gardła. Świetnie sprawdza się też w przypadku leczenia problemów skórnych i trudno gojących się ran. Ma również działanie profilaktyczne ponieważ opóźniają starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek.

Szałwia zawiera znaczną ilość substancji, które regulują wzrost, czas dojrzewania i kwitnienia roślin (fitoestrogeny) i są podobne w działaniu do estrogenów. Dodatkowo garbniki i olejki eteryczne, o działaniu rozkurczowym i przeciwzapalnym, pomagają regulować obfite miesiączki i zmniejszają bóle menstruacyjne, a w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca i zmniejsza potliwość. Szałwia ogranicza wahania nastrojów i pomaga uporać się z bezsennością, depresją, przewlekłym zmęczeniem i wyczerpaniem. Znajdziemy też męskie zastosowanie, ponieważ w Grecji kobiety przygotowały szałwię dla mężów powracających z wojny jako tonik płodności i afrodyzjak.  

Anyż

ANYŻ (ang.: ANISEED, gr.: ANISON, łac.: ANISUM)

Zioło na: sprawy kobiece, bolesne miesiączkowanie, bóle menstruacyjne, pobudzenie laktacji

Grecy od wieków używają anyżu do przyprawiania potraw i ciast, produkcji Ouzo i herbat oraz w celach leczniczych.
Zacznijmy jednak od wyjaśnienia, gdyż często mówiąc anyż możemy mieć na myśli dwie rośliny. Anyż a właściwie Biedrzeniec anyż to roślina jednoroczna, należący do tej samej rodziny co seler i pietruszka czyli selerowatych. Natomiast anyż gwiazdkowy a bardziej poprawnie Badian właściwy to drzewo o charakterystycznych owocach w kształcie gwiazdek zawierających aromatyczne nasiona. Obie rośliny nie są ze sobą spokrewnione i mimo, że ich nasiona mają podobne właściwości to pisząc dalej o właściwościach skupiamy się na biedrzeńcu anyżu.

Anyż, dzięki zawartości aktywnych olejków eterycznych, ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe to jest przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Świetnie sprawdza się w budowaniu odporności ale też leczeniu przeziębień, infekcji, zapaleniu zatok i kaszlu ponieważ nie tylko działa na wirusy i bakterie, ale też ma działanie przeciwgorączkowe, rozrzedza śluz w układzie oddechowym, działa wykrztuśnie i ułatwia jego usuwanie.

Anyż ma zbawienne działanie na układ trawienny, szczególnie po spożyciu obfitych posiłków i ciężkostrawnych dań ponieważ działa rozkurczowo i wiatropędnie ułatwiając wydzielanie gazów, zmniejszając skurcze jelit, redukując wzdęcia i kolki. Dodatkowo wpływa pozytywnie na trzustkę odpowiedzialną za wydzielanie enzymów wykorzystywanych w procesie trawienia oraz regulację wydzielania insuliny i niektórych hormonów, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko cukrzycy.
Anyż ma też potwierdzone działanie przy bólach menstruacyjnych i bolesnych miesiączkach, stymulując miesiączkowanie ponieważ nie tylko działa rozkurczowo, ale też przeciwbólowo ułatwiając przechodzenie trudnych dni. Stosowany w okresie laktacji pozytywne wpływa na wydzielanie mleka u kobiet karmiących, pobudza i zwiększa laktację.

Wyjątkowy słodko-korzenny zapach a także składniki aktywne sprawiają, że Grecy stosują anyż jako afrodyzjak i uważają, że ma korzystny wpływ na potencję. 

Goździki

GOŹDZIKI (ang.: CLOVES, gr.: GARIFALO, łac.: SYZYGIUM AROMATICUM)

Zioło na: sprawy kobiece, bolesne miesiączkowanie, bóle menstruacyjne

Czapetka pachnąca, goździkowiec korzenny to gatunek rośliny z rodziny mirtowatych. Całe drzewo jest bardzo aromatyczne, a jego łacińska nazwa aromaticum nawiązuje do tego intensywnego aromatu. Ogólna nazwa Syzygium jest oparta na greckim słowie „syzygos”, co oznacza „sparowany lub połączony” i odnosi się do tego, że kwiaty goździkowca korzennego rosną w parach. Powszechna nazwa „goździk”, pochodna łacińskiego „clavus” oznacza „gwóźdź” i odnosi się do kształtu goździka.

Goździki są pełne silnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać uszkodzenia wolnych rodników i zwiększają naszą odporność. Olejek goździkowy jest dobrym źródłem związku zwanego eugenolem. Silne właściwości bakteriobójcze i przeciwbólowe goździków pomagają zwalczyć bóle towarzyszące menstruacji  i pomóc przy bolesnych miesiączkach. Goździki są również bogate we właściwości antyseptyczne, przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe. Związki przeciwzapalne pomagają leczyć ból gardła, przeziębienie, kaszel i ból głowy. Eugenol obecny w goździkach pomaga w trawieniu i naturalnie przyspiesza metabolizm dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. Zwalczając działanie wolnych rodników, goździki pomogą również uzyskać piękną skórę.

Jednym ze skutecznych sposobów czerpania korzyści z goździków jest parzenie herbaty, dodatek goździków nie tylko pozwala cieszyć się z jego aktywnych składników przyswajanych przez picie herbaty, ale wyzwala też cudowne aromaty. Możesz usiąść i swobodnie oddychać co pomaga się wyciszyć i zrelaksować, ale przy okazji świetnie wpływa na zatkany nos. Napar z goździków to naturalne lekarstwo na przeziębienie i grypę. 

Koper

KOPER (ang.: FENNEL,  gr.: MÁRATHOS, łac.: FOENICULUM VULGARE)

Zioło na: sprawy kobiece, burze hormonalne, pobudzenie laktacji, dobre samopoczucie, dobry sen, przemiana materii

Koper znany również jako koper włoski lub fenkuł był ceniony już przez starożytnych Greków i Rzymian, którzy używali go jako lekarstwa, przyprawy i środka odstraszającego owady. Uważano, że herbata z kopru dodaje odwagi wojownikom przed bitwą. Podobno gladiatorzy tuż przed walką nacierali swoje mięśnie wyciągiem z nasion fenkułu, gdyż wierzyli w ich wzmacniające działanie. Według mitologii greckiej Prometeusz użył gigantycznej łodygi kopru włoskiego do przeniesienia ognia z Góry Olimp na Ziemię. Grecka nazwa kopru to marathon lub marathos miejsce słynnej bitwy pod Marathonem i dosłownie oznacza równinę kopru.

Obecnie nasiona kopru włoskiego i zawarty w nich olejek wykorzystuje się m.in. w dolegliwościach układu pokarmowego. Powszechnie stosuje się herbatkę z owoców kopru włoskiego na problemy z trawieniem i wzdęcia, a także na kolki u niemowląt. Herbatka z nasion kopru jest jednym z najbardziej znanych ziół mlekopędnych, polecanym na pobudzenie laktacji i kłopoty z brakiem pokarmu. Koper jest bogaty w fitohormony (fitoestrogeny), które pomagają regulować wzrost roślin i ich dojrzewanie i kwitnienie, w organizmie zachowują się podobnie jak hormony estrogen i progesteron. Dzięki temu koper może pomóc przy problemach z regularnością miesiączki, złagodzić objawy klimakterium - przekwitania, redukować poziom stresu, zwiększyć libido, a także poprawić ogólne samopoczucie. Koper włoski ma właściwości antybakteryjne i wpływa na poprawę zdrowia psychicznego, łagodzi objawy menopauzy i zmniejsza stany zapalne.  

Hibiskus

HIBISKUS (ang.: HIBISCUS,  gr.: IBÍSKOS, łac.: HIBISCUS)

Zioło na: piękna cera, czysta cera, pobudzenie organizmu, dobra energia, przemiana materii

Hibiskus to rodzaj roślin kwiatowych z rodziny malw liczący kilkaset gatunków występujących na całym świecie. Gatunki członkowskie są znane ze swoich dużych, efektownych kwiatów i gatunki te są powszechnie znane po prostu jako „hibiskus” lub mniej znane jako ślazowiec różany. Inne nazwy to wytrzymały hibiskus, róża sharon i tropikalny hibiskus.

Ogólna nazwa pochodzi od greckiej nazwy ἰβίσκου (ibískos), którą Pedanius Dioscorides nadał Althaea officinalis (ok. 40–90 ne).
Herbata z kwiatów hibiskusa znana jest pod wieloma nazwami na całym świecie i jest serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Napój znany jest z czerwonego koloru, cierpkiego smaku i zawartości witaminy C. Przeciwutleniacze występujące w hibiskusie są odmianą „antocyjanu”. Uważa się, że te potężne związki są odpowiedzialne za wiele zalet tego zioła. Badania epidemiologiczne sugerują, że zwiększone spożycie antocyjanów obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a herbata bogata w przeciwutleniacze ma działanie ochronne i obniża ciśnienie krwi.

Hibiskus był od dawna stosowany jako środek wzmacniających odporność i tradycyjny lek na wszelkiego rodzaju infekcje dróg oddechowych ponieważ łagodzi kaszel i przeziębienia. Hibiskus ma wysoką zawartość żelaza pozwalającą zachować równowagę układu odpornościowego i wpływającą na tworzenie czerwonych krwinek.
Herbata z hibiskusa wpływa pozytywnie na metabolizm i trawienie, zmniejszając masę ciała i poprawiając spalanie tłuszczy. 

Jaśmin

JAŚMIN (ang.: Jasmine, gr.: GIASEMÍ, łac.: Jasminum )

Zioło na: kobiece sprawy, bolesna miesiączka, regularna miesiączka, dobre samopoczucie, dobry nastrój, wyciszenie i uspokojenie

Jaśmin to roślina z rodziny oliwkowatych posiadająca blisko 200 odmian. Tradycyjnie mówi się, że jaśmin przyciąga miłość, bogactwo i prorocze sny. Jego charakterystyczny słodki i delikatnie kwiatowy zapach pozwala się wyciszyć i uspokoić emocje. Jaśmin jest doskonałym ziołem na rozluźnienie i uspokojenie, oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy i nastrój a także aktywność mózgu, pomaga na depresję, ponieważ dodaje poczucia pewności siebie, optymizmu i zadowolenia. Jaśmin ma właściwości adaptogenne, stymulując nasz układ nerwowy do lepszego radzenia sobie ze stresem, pomagając zapewnić właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo Jaśmin zawiera związki ułatwiające spokojny sen, pomagające indukować sen u osób cierpiących na bezsenność i regulować nieregularne wzorce snu.

Jaśmin jest stosowany w chorobach wątroby (zapalenie wątroby), bólach z powodu marskości wątroby i bólach brzucha z powodu zatruć i biegunki. Ostatnie badania wykazały, że ekstrakt z kwiatów jaśminu skutecznie hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za wiele zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
Dzięki naturalnym właściwościom równoważącym hormony i działaniu uspokajającym, jaśmin łagodzi objawy PMS (zespół przedmiesiączkowy), menopauzy i stymuluje przepływ menstruacyjny, reguluje cykle menstruacyjne i zapewnia ulgę w bolesnych miesiączkach.

Lipa

LIPA (ang.: LINDEN, gr.: FILÝRA, łac.: TILIA)

Zioło na: wyciszenie i uspokojenie, dobry sen

Lipa (Tilia) – rodzaj długowiecznych drzew należący do rodziny Tiliaceae, która składa się z prawie 80 gatunków rodzimych w Europie i występujących w północnych regionach umiarkowanych. 5-płatkowe, pachnące, żółte do białych kwiaty są zbierane po wiosennym rozkwicie, suszone i starannie konserwowane. Kwiaty są najbardziej cenionymi składnikami leczniczymi lipy i są wykorzystywane do przygotowywania herbat. Do komponowania herbat wykorzystuje się również liście lipy, które barwią herbatę na piękny rubinowo-czerwony kolor.

Herbata z lipy ma wiele cennych właściwości - jest idealna na dobry sen, pomaga w przeziębieniu i działa kojąco na migreny i układ nerwowy. Chroni również przed arteriosklerozami, reumatyzmem i zapaleniem stawów. Lipę stosuje się do wywoływania pocenia się przy gorączkowym przeziębieniu i infekcjach, w celu zmniejszenia przekrwienia błony śluzowej nosa oraz łagodzenia podrażnienia gardła i kaszlu. Lipa ma działanie uspokajające i jest stosowana w leczeniu kołatania nerwowego i nadciśnienia.

W mitologii greckiej „Philyra”, nimfa, została przekształcona w lipę po błaganiu bogów, aby nie 

Pokrzywa

POKRZYWA (ang.: NETTLE,  gr.: TSOUKNÍDA , łac.: URTICA)

Zioło na: piękna cera, czysta cera, dobre trawienie, lepszy metabolizm, odchudzanie

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jest jednoroczną rośliną należącą do rodziny pokrzywowatych (Urticaceae Juss.). Znana jest także pod nazwami: pokrzywa dwupienna, pokrzywa parząca, pokrzywa wielka, żgajka oraz parzawka. Uważana jest za jedną z cenniejszych roślin stosowanych w fitoterapii ze względu na jej skład chemiczny. Zalicza się ją do roślinnych akwaretyków, czyli leków wzmagających wydzielanie moczu, jak również środków stosowanych w leczeniu stanów zapalnych i zakażeń bakteryjnych układu moczowego.

Właściwości lecznicze i odżywcze tej rośliny znali i opisali już starożytni: Hipokrates i Scribonius Largus. Pokrzywa pomaga w przypadkach reumatyzmu i poprawia krążenie krwi. Jest uważana za afrodyzjak, hemostatyczny, przeciw anemiczny, przeciwcukrzycowy, moczopędny i przeczyszczający. Pomaga regulować i poprawiać układ gruczołów, utrzymując prawidłową masę ciała. Pomaga również w nadciśnieniu i zapaleniu stawów (rozpuszcza kwas moczowy). Pokrzywa jest skuteczna przy tak wielu różnorodnych dolegliwościach, że zaleca się wykorzystywanie jej dla wspierania ogólnego stanu zdrowia. Przyjmowana wewnętrznie łagodzi ból przez eliminowanie skurczów mięśni spowodowanych niedoborem składników odżywczych.

Pokrzywa jest pełna składników odżywczych, które są ważne dla zdrowych kości, zębów i włosów. Zawiera łatwo przyswajalne wapń i żelazo oraz magnez. Pokrzywa pozwala również uregulować miesiączki, przy braku cykli miesięcznych, a regularne przyjmowanie pokrzywy może pomóc zmniejszyć bóle menstruacyjne spowodowane skurczami. Pokrzywa jest kolejnym ziołem, niosącym mnóstwo pozytywnych skutków przy regulacji metabolizmu i poziomu glukozy we krwi. Pokrzywa wspiera wiele układów i organów biorących udział w detoksykacji, w tym wątrobę, płuca i drogi moczowe. Jest również stosowana w celu wzmocnienia płuc i osób z astmą lub dusznością. Pokrzywa to lek moczopędny i wzmacnia cały układ moczowy.   

Rumianek

RUMIANEK (ang.: CHAMOMILE,  gr.: CHAMOMILI, łac.: CHAMOMILLA)

Zioło na: piękna cera, czysta cera, wyciszenie i uspokojenie, bezsenność, dobry sen

Rumianek jest znanym gatunkiem rośliny leczniczej z rodziny Asteraceae. Obecnie istnieje wiele odmian rumianku natomiast Rumianek chamomilla Matricaria jest jedyną odmianą, która kwitnie w Grecji. Nazwa chamomilli pochodzi od dwóch greckich słów oznaczających „ziemne jabłko” z uwagi na zapach przypominający jabłko. Rumianek jest jedną z najpopularniejszych herbat w Grecji, a to ukochane zioło jest również używane w greckich gospodarstwach domowych do celów leczniczych, ponieważ jest znane ze swoich właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Rumianek jest stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie do leczenia obszernej listy przypadłości. Jest stosowany zewnętrznie na rany, wrzody, wyprysk, dnę moczanową, podrażnienia skóry, nerwobóle, rwę kulszowa i bóle reumatyczne. Świetnie pomaga również w stanach zapalnych skóry, bakteryjnych chorobach skóry, w tym jamy ustnej i dziąseł oraz zapalenie górnych dróg oddechowych. Rumianek jest również spożywany jako herbata lub tonik w leczeniu lęku, histerii, koszmarów sennych i bezsenności.

Greckie matki i babcie sięgają po rumianek, aby pomóc niemowlętom i dzieciom w bólach brzucha, zapaleniu spojówek oraz przy pieluszkowym zapaleniu skóry, ponieważ wiadomo, że pomaga on łagodzić wymienione powyżej stany zapalne.

Większość greckich gospodarstw domowych ma w szafkach zapasy rumianku, a podczas chłodniejszych miesięcy napar z rumianku jest pity wieczorem, ponieważ pomaga rozluźnić umysł i ciało, umożliwiając spokojny sen.  

Lawenda

LAWENDA (ang.: LAVENDER, gr.: LAVENDER, łac.: LAVANDULA)

Zioło na: wyciszenie i uspokojenie, rozdrażnienie, wahania nastroju, bezsenność, dobry sen

Lawenda to niewielki krzew z rodziny jasnotowatych do której należą znane aromatyczne zioła takie jak: mięta pieprzowa, melisa, szałwia, tymianek czy oregano.
Lawenda jest używana od ponad 2500 lat, a jej nazwa wywodzi się od łacińskiego „lavare”, co oznacza „myć” lub „prać”. Najprawdopodobniej zasłużyła sobie na to miano, ponieważ często była używana w kąpieli do oczyszczania ciała i ducha.
Alternatywną możliwością jest to, że nazwa pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego niebieski, opisującego unikalny kolor kwiatów lawendy.
Dioscorides, lekarz i ojciec greckiej medycyny ziołowej, wychwalał uspokajające działanie lawendy i podawał ją na dolegliwości żołądkowe i dolegliwości nerwowe. Starożytni Egipcjanie używali jej w swoich obrzędach pogrzebowych, w kadzidle i perfumach ze względu na uspokajające, wzmacniające miłość i przeciwdrobnoustrojowe działanie (pomagające w mumifikacji). Kwiaty lawendy są często zbierane, aby wypełnić pachnące saszetki do szaf lub poszewek na poduszki i ochrony pościeli, ale mogą posłużyć również do przygotowania kojącej i pysznej herbaty.

Olejki eteryczne, zawarte w lawendzie, wpływają tonująco na układ nerwowy, zmniejszają stan napięcia nerwowego, uczucie niepokoju, rozdrażnienie i podenerwowanie, łagodzą depresje. Lawenda polepsza samopoczucie, to naturalny środek uspokajający i kojący układ nerwowy, poprawiający nastrój, pozwalający oczyścić umysł oraz niezawodny sposób na spokojny i zdrowy sen. Wprowadza nasze ciało i umysł w stan relaksu i odprężenia.

Lawenda pomaga też na problemy trawienne i przy wzdęciach, ma również właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Lawenda stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i wytwarzanie żółci oraz jej przepływ przez drogi żółciowe, dzięki czemu usprawnia procesy trawienia pokarmów. Wykazuje działanie rozkurczowe, przywraca prawidłową perystaltykę jelit i łagodzi bóle brzucha. Herbatę z lawendy stosuje się przy dolegliwościach trawiennych, zwłaszcza zmniejszeniu apetytu, złym przyswajaniu, wzdęciach i kolce.

Lawenda działa również przeciwbólowo i łagodząco przy skurczach mięśni, skręceniach i bólach stawów.

Picie herbaty lawendowej może pomóc kobietom z zaburzeniami równowagi miesiączkowej, poprawia ona pracę wątroby, która produkuje hormony i może pomóc w znormalizowaniu miesiączki. Kojąca natura lawendowej herbaty może też pomóc złagodzić bóle menstruacyjne i skurcze. Lawenda działa przeciwbólowo, łagodzi migreny i bóle głowy, a także wpływa pozytywnie na skłonność do wahań nastroju. 

Herbata górska

HERBATA GÓRSKA (ang.: MOUNTAIN TEA,  gr.: SIDERITIS, łac.: SIDERITIS)

Zioło na: oczyszczenie organizmu, wzmocnienie organizmu, odporność, przeziębienia i infekcje

Herbata górska, inaczej gojnik to roślina należąca do rodziny jasnotowatych, do której należą zioła takie jak: lawenda, mięta pieprzowa, melisa, szałwia, tymianek czy oregano.
W języku greckim „Sideritis” można dosłownie przetłumaczyć jako „ten, który jest z żelaza”. W czasach starożytnych „Sideritis” było ogólnym odniesieniem dla roślin wykorzystywanych do gojenia ran spowodowanych bronią żelazną podczas bitew. Jednak inni utrzymują, że nazwa pochodzi od kształtu liścia, który przypomina czubek włóczni.

Grecka herbata górska, znana również jako „Shepherd's Tea”, to naturalnie wolny od kofeiny napar ziołowy z suszonych kwiatów, liści i łodyg rośliny Sideritis, która kwitnie na dużych wysokościach w górach Grecji. Herbata górska jest nazywana Shepherd's Tea (od słowa Shepherd oznaczającego pasterza), ponieważ pasterze greccy używają roślin do parzenia herbaty, jednocześnie pielęgnując swoje stada wysoko na wzgórzach. Już w starożytnej Grecji, filozof Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, chwalił jej zalety dla układu odpornościowego i oddechowego.

Herbata górska jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i zawiera duże ilości olejków eterycznych, flawonoidów oraz steroli. Herbata górska jest niezwykle popularna w Grecji i jest parzona najczęściej zimą, kiedy poziom aktywności fizycznej spada, a ilość przeziębień naturalnie wzrasta. Mówi się, że ma pozytywny wpływ na prawie wszystkie zdrowotne dolegliwości, ale głównie jest stosowana do walki z przeziębieniem, problemami z oddychaniem, niestrawnością i łagodnym lękiem. Mówi się, że wzmacnia układ odpornościowy i jest ceniona za przeciwutleniacze, oraz jako naturalny środek przeciwzapalny i zmniejszający gorączkę. Wzmacnia odporność, a w razie infekcji hamuje jej rozwój. Działa także kojąco na układ nerwowy, czy trawienny. Zastosowanie znajduje także przy infekcjach dróg moczowych oraz reumatyzmie. Potwierdzono też zbawienne działanie gojnika na mózg w przypadku choroby Alzheimera, regularne picie naparu z tej rośliny doprowadza do cofnięcia procesów chorobowych. 

Lebiodka kreteńska

LEBIODKA KRETEŃSKA (ang.: DITTANY OF CRETE, gr.: DITTANY, łac.: ORIGANUM DICTAMNUS)

Zioło na: pobudzenie, dobra energia, przemiana materii, lepszy metabolizm

Lebiodka kreteńska, znana w języku greckim „Dittany” lub w dialekcie kreteńskim (erontas, czyli miłość), jest delikatną rośliną wieloletnią, która ma charakterystyczne liście pokryte delikatnymi, białymi włoskami oraz różowe kwiaty. Jest to lecznicze i aromatyczne zioło, które rośnie dziko tylko na zboczach górskich i wąwozach greckiej wyspy Krety. Origanum dictamnus jest najostrzejszą formą oregano.

Lebiodka kreteńska zawsze była wysoko ceniona. Od tysięcy lat miejscowi używali jej jako zioła leczniczego w przypadku wielu problemów zdrowotnych, a jej nadzwyczajne właściwości opisywali w swoich pismach starożytni twórcy, jak Homer czy Plutarch. W starożytnej Grecji Hipokrates przepisywał roślinne leki jako panacea na różnego rodzaju schorzenia, a lebiodkę polecał na bóle żołądka i problemy z układem trawienia, a także w postaci kompresów do leczenia ran, czy nawet do wywołania menstruacji. Lebiodka uważana jest za symbol miłości, gdyż tylko najbardziej oddani młodzi zakochani wspinali się na niebezpieczne górskie stoki i głębokie wąwozy Krety, aby zebrać bukiet różowych kwiatów i ofiarować go swoim ukochanym na znak wielkiej miłości.

Lebiodka kreteńska ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybicze. Jest stosowana jako lek na kaszel, ból gardła, ból brzucha, bóle menstruacyjne, działa przeciwdrgawkowo, wzmacnia mięśnie serca i tętnice.  

Posłonek kreteński

POSŁONEK KRETEŃSKI (ang.: ROCK ROSE, gr.: KISTOS, łac.: CISTUS CRETICUS)

Zioło na: oczyszczenie organizmu, pobudzenie, dobra energia, odporność 

Posłonek to krzewinka z rodziny czystkowatych powszechnie znany jako róża skalna. To wieloletni krzew, występujący na suchych lub skalistych glebach w rejonie Morza Śródziemnego, a zwłaszcza w Grecji. Roślina ta jest ceniona od czasów starożytnych jako źródło substancji labdanum, znanej również jako ladanum. Ta roślina to aromatyczne, wykrztuśne, stymulujące zioło, które kontroluje krwawienie i ma działanie antybiotyczne. Jest stosowany wewnętrznie w leczeniu kataru i biegunki.

Herbata Rock Rose jest zdrowsza niż zielona herbata i sok z czarnego bzu. Chroni serce i jest silnym przeciwutleniaczem, udowodniono, że tylko filiżanka herbaty dziennie znacząco stymuluje układ odpornościowy. Ciało ludzkie potrzebuje tego rodzaju przeciwutleniaczy do zwalczania substancji toksycznych. Naukowcy odkryli, że róża skalna zawiera odpowiednią kombinację tych przeciwutleniaczy, odtruwa organizm i eliminuje toksyczne metale ciężkie pochodzące z dymu papierosów, wypełnień dentystycznych i zanieczyszczenia środowiska. Ponadto kwiat róży skalnej jest kluczowym składnikiem leczenia homeopatycznego, zwłaszcza w przypadku stresu.

Najbardziej wybitnym efektem Rock Rose jest zdolność gojenia się ran, problemów skórnych, nowych lub starych blizn, stanów zapalnych i infekcji.  

Dzika róża

DZIKA RÓŻA (ang.: ROSEHIP,  gr.: KUNORHODON, łac.: ROSA CANINA)

Zioło na: oczyszczenie organizmu, pobudzenie, dobra energia, odporność, przeziębienia i infekcje

Róża dzika to gatunek krzewu z rodziny różowatych, inne nazwy to ludowa psia róża, która jest tłumaczeniem nazwy łacińskiej oraz słowiańska szypszyna. Botaniczna nazwa Rosa pochodzi od greckiego słowa „roden”, co oznacza czerwony. Mówi się, że termin „dzika róża” pochodzi od greckiego słowa „kunorhodon”, co oznacza „psia róża”, odnosząc się do wykorzystywania dzikiej róży do leczenia psów używanych do polowań. Owoc dzikiej róży jest niezwykle korzystny z uwagi na wysokie stężenie witaminy C . Sprawia, że herbata z dzikiej róży jest silnym sojusznikiem w walce z wolnymi rodnikami i przedwczesnym starzeniem się. Ponadto, jako środek moczopędny, pomaga zapobiegać infekcjom układu moczowego i łagodzić okresy burzy hormonalnej takich jak miesiączki, ciąża i menopauza. Wreszcie ożywia i wzmacnia obronę organizmu, pomagając zapobiegać przeziębieniom i grypie. Jest też zalecana w przypadku biegunki lub zapaleniu jelit.

Dzika róża zapobiega rakowi i chorobom przewlekłym: karotenoidy, flawonoidy i polifenole znajdujące się w owocach róży są bardzo silnymi przeciwutleniaczami, które eliminują lub neutralizują wolne rodniki znajdujące się w organizmie. Wolne rodniki są produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego i mogą uszkadzać zdrowe komórki, powodując ich mutację w komórki rakowe lub po prostu zabijając je. Wolne rodniki lub brak przeciwutleniaczy wiąże się z wieloma poważnymi chorobami, w tym z rakiem, chorobami serca i przedwczesnym starzeniem się. Bogactwo przeciwutleniaczy w owocach róży jest szczególnie skuteczne w kompleksowym dbaniu o zdrowie całego organizmu.

Związki organiczne i składniki przeciwutleniające zawarte w owocach róży zmniejszają poziom cholesterolu w organizmie, odciążając w ten sposób układa sercowo-naczyniowy, a także poważnie zmniejszając ryzyko udaru lub zawału serca.
Róża ma imponującą ilość witaminy C, która jest jedną z najlepszych metod wzmocnienia układu odpornościowego. Witamina C stymuluje białe krwinki, jest niezbędna w zapobieganiu astmie i ogólnie wzmacnia układa oddechowy. Jedną z najważniejszych ról witaminy C, choć często pomijaną, jest produkcja kolagenu. Kolagen, wraz z innymi ważnymi minerałami znajdującymi się w owocach róży, zapobiega osteoporozie, utrzymuje gęstość mineralną kości, nadaje tkankom odporność na rozciąganie. Owoce róży napinają i ujędrniają skórę, skóra staje się też bardziej elastyczna, dzięki czemu znacznie później pojawiają się na niej zmarszczki.

Wykazano, że owoce róży regulują poziom cukru we krwi, co jest bardzo ważne dla osób cierpiących na cukrzycę. Utrzymując równowagę insuliny i glukozy w organizmie, owoce róży mogą zapobiec niefortunnemu spadkowi i skokom cukru we krwi.

Kwasy zawarte w dzikiej róży, a także pektyny, są znane z tego, że poprawiają oddawanie moczu i wydalanie. Jako środek moczopędny, owoce róży mogą pomóc w eliminacji toksyn z organizmu, a także nadmiaru soli, płynów, a nawet tłuszczy. Poprzez stymulowanie wypróżnień, owoce róży mogą pomóc w uniknięciu wielu schorzeń i dyskomfortu.

Róża zawiera także duże ilości żelaza, które jest niezbędnym składnikiem w produkcji czerwonych krwinek. Zapobiega anemii, a także dotlenia główne narządy i układy w organizmie człowieka. 

Rozmaryn

ROZMARYN (ang.: ROSEMARY, gr.: THENTROLIVANO, łac.: ROSMARINUS OFFICINALIS)

Zioło na: piękna cera, czysta cera, oczyszczenie organizmu

Należy do rodziny jasnotowatych, która obejmuje również wiele innych ziół. Nazwa „rozmaryn” pochodzi od łacińskiego ros marinus – rosa z morza. Roślina ta jest czasami nazywana też anthos, od starożytnego, greckiego słowa oznaczającego kwiat.

Rozmaryn to jedno z najstarszych ziół używanych w Grecji, a jego stosowanie można datować na około 500 lat p.n.e. Rozmaryn jest często stosowany w przypadku problemów trawiennych, takich jak bóle brzucha, utrata apetytu i spowolnione trawienie. Zioło może być również stosowane w dolegliwościach oddechowych, takich jak kaszel i astma, a także w leczeniu dny moczanowej. Stosowany miejscowo może pomóc złagodzić bóle mięśni. Pozytywnie wpływa na pamięć i zapamiętywanie, wyostrza umysł i poprawia koncentrację.

Herbata rozmarynowa jest napojem bogatym w witaminy, żelazo i wapń. W czasach starożytnych napar z rozmarynu stosowano do leczenia wszystkiego, od wypadania włosów po dolegliwości układu pokarmowego. 

Tymianek

TYMIANEK (ang.: THYME, gr.: THYMARI, łac.: THYMUS)

Zioło na: piękna cera, pobudzenie, dobra energia, odporność, przeziębienia i infekcje

Tymianek zaliczany jest do roślin z rodziny jasnotowatych obejmujących ok. 350 gatunków. Nazwa „Thymus” (po grecku „Thymos” lub „Thymari”) pochodzi od starożytnego greckiego słowa „Thyo”, oznaczającego „ofiarę”. Starożytni Grecy palili tymianek na ołtarzach bogów jako aromatyczne kadzidło.
Tymianek jest naturalnym antyseptykiem i antybiotykiem. Jest bardzo skuteczny w leczeniu przeziębienia, grypy i kaszlu. Właściwości antyseptyczne tymianku są również korzystne dla ochrony układu oddechowego. Idealny w leczeniu bólu gardła, zapalenia migdałków, zapalenia oskrzeli i wielu problemów oddechowych, takich jak astma i duszność.

Tymianek może być również pomocny w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, takich jak bóle brzucha, biegunka i wzdęcia. Uważa się również, że jest pomocny w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik.

Tymianek stanowi bogate źródło flawonoidów – przeciwutleniaczy, które wspierają oczyszczanie organizmu z wszelkiego rodzaju toksyn i wolnych rodników. Pomoże nam zatem w detoksie. Substancje zawarte w tymianku powodują także obniżenie ciśnienia krwi i wspomagają regenerację komórek, co pozwala spowolnić proces starzenia. Stosowanie tymianku poprawia pracę układu nerwowego.
Herbata tymiankowa ma silne właściwości przeciwwirusowe, działa korzystnie na zespół przewlekłego zmęczenia, zapalenie tarczycy Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, bóle i zawroty głowy, szumy uszne czy stwardnienie rozsiane.

Napar z tymianku pomaga również stymulować pamięć, łagodzić napięcie mięśni. Jest doskonałym, naturalnym środkiem uspokajającym i działa tonizująco na cały układ nerwowy, pomaga w regulacji wzorców snu i korzystnie wpływa na funkcję neuroprzekaźników w mózgu, chroni przed zgubnymi wpływami stresu.

Mieszanka ziołowa na bazie tymianku jest świetnym, oczyszczającym ziołem dla układu pokarmowego. Odkryto, że niszczy niektóre nicienie jelitowe i glisty i pomaga w trawieniu pokarmów bogatych w tłuszcze. Tymianek ma jeden z najwyższych poziomów przeciwutleniaczy wśród ziół, które mają silny wpływ na eliminację wolnych rodników i innych substancji wywołujących choroby. 

Mięta

MIĘTA (ang.: MENTHA, gr.: MÍNTHA, łac.: MENTH)

Zioło na: piękna cera, odporność, pobudzenie, przeziębienia i infekcje, przemiana materii

Mięta to roślina z rodziny jasnotowatych obejmujących około 40 gatunków. Grecka nazwa Mentha pochodzi od imienia nimfy Menthe (Mente, Minto, Minta, Minte), zamieszkującej Podziemia Hadesu i będącej kochanką Hadesa. Ten chcąc ją uchronić przed zazdrością i prześladowaniami żony Persefony zamienił nimfę w miętę.

W całej Grecji rośnie wiele odmian mięty, w tym mięta ogrodowa (gr. Dyosmos, łac. Mentha spicata - mięta, mięta zwyczajna, mięta jagnięca i mięta makrela,) i mięta pieprzowa (gr. menta , łac. Mentha ×piperita, mięta lekarska). Mięta pieprzowa ma orzeźwiający, chłodzący smak, który budzi zmysły i odświeża oddech. Mięta ogrodowa ma łagodniejszy smak i nie jest tak chłodząca, ale jest równie przyjemna. W przypadku greckich herbat najczęściej wykorzystywana jest mięta pieprzowa.
Starożytni Grecy wierzyli, że mięta może ożywić umysł i odświeżyć krew. Używali jej również jako lekarstwa na bóle głowy. Obecnie herbata miętowa jest powszechnie stosowana jako pomoc w trawieniu, rozluźnieniu i skupienie umysłu (naturalnie nie zawiera kofeiny) i na wzmocnienie układu odpornościowego. Mówi się, że mentol pomaga spać i leczy zatoki. Herbata miętowa może również pomóc w odchudzaniu ponieważ wpływa na zmniejszenie apetytu. 

Kozieradka

KOZIERADKA (ang.: FENUGREEK, gr.: TSEMENI, łac.: TRIGONELLA FOENUM-GRAECUM)

Zioło na: sprawy kobiece, pobudzenie laktacji

Kozieradka, kozieradka pospolita, kozieradka lekarska to gatunek rośliny zielnej z rodziny bobowatych. Inne nazwy zwyczajowe kozieradki to: fenegryka, greckie siano, kozioroźnik, boża trawka. Łacińska nazwa foenum-graecum oznacza "greckie siano".

Kozieradka jest spożywana w postaci ziół (suszone lub świeże liście), jako przyprawa (nasiona) lub warzywo (świeże liście, kiełki).

Herbata z kozieradki korzystnie wpływa na serce, wspomaga trawienie, zwalcza stany zapalne i wspiera odchudzanie, a także w przypadku mam karmiących wspomaga wytwarzanie pokarmu i zwiększa laktację. Mężczyźni stosują kozieradkę na zwiększenie poziomu testosteronu oraz libido.
Kozieradka wspomaga kontrolę apetytu, zmniejsza łaknienie a także zmniejsza przyswajanie tłuszczy z pokarmów, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów a ponadto zmniejsza objawy zgagi i ma podobne działanie do leków zobojętniających kwas. Pomaga też w kontroli poziomu cukru we krwi i leczeniu cukrzycy typu 1 i 2.

Związki zawarte w kozieradce mają działanie pobudzające mózg i pamięć, pomagają spowolnić postęp utraty pamięci związanej z wiekiem oraz zmniejszać ryzyko chorób mózgu, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Herbata z Fenugreka wykazuje wysokie działanie przeciwutleniające, opóźnia procesy starzenia, a także poprawia i odmładza wygląd skóry. Działa również pozytywnie na schorzenia, takie jak łojotokowe zapalenia skóry czy łupież. W tym celu można zarówno pić napar z kozieradki jak i stosować herbatę do płukania włosów.

Kozieradka wydaje się być ziołem najczęściej stosowanym w celu zwiększenia podaży mleka. Mówi się, że jest doskonałym galaktagogiem - substancją mlekopędną, które stosowane są w celu wywołania, utrzymania i zwiększenia produkcji mleka u kobiet. Na ogół zauważa się wzrost produkcji mleka 24-72 godziny po rozpoczęciu picia herbaty z kozieradką, ale jest to zawsze kwestia indywidualna i dlatego u niektórych mam na efekt trzeba poczekać nawet 2 tygodnie.  

Werbena cytrynowa

LIPPIA TRÓJLISTNA (ang.: LEMON VERBENA, gr.: LUIZA, łac.: ALOYSIA CITRODORA)

Zioło na: wyciszenie i uspokojenie, bezsenność, dobry sen, przemiana materii, trawienie

Lippia trójlistna, miłowonka trójlistna, cukrownica trójlistna, werbena cytrynowa to gatunek krzewu z rodziny werbenowatych.

Chociaż werbena cytrynowa pochodzi z Ameryki Południowej, szybko Grecja stała się jej drugim domem z uwagi na idealne warunki klimatyczne i glebowe. Olejki eteryczne produkowane przez roślinę idealnie smakują w gorących, rozgrzewających herbatach jak i w zimnych, orzeźwiających napojach w czasie letnich upałów.

Lippia trójlistna stymuluje przewód pokarmowy, pomaga w odchudzaniu, korzystnie wpływa na układ moczowy, walczy z gorączkami, działa uspokajająco na nerwy i pomaga osobom cierpiącym na bóle stawów, astmę, przeziębienia, choroby skóry i dreszcze.

Werbena cytrynowa dodaje energii w stanach wyczerpania organizmu, a przy stanach napięcia rozluźnia, dodatkowo działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Ma działanie relaksujące, odprężające i wyciszające, uspokajające, antydepresyjne – wzmacnia układ nerwowy i pozytywnie wpływa na psychikę, wpływa na redukcję depresji i stresu. Związki przeciwutleniające znajdujące się w werbenie wpływają na równowagę hormonalną w organizmie i pomagają osobom z zaburzeniami nerwowymi lub chronicznym stresem, ponieważ działają tonizująco na umysł i ciało.

Lippia trójlistna harmonizuje funkcję serca, stymuluje aktywność macicy, wzmacnia laktację, wspomaga funkcję płuc, żołądka, poprawia trawienie oraz przyjemnie odświeża oddech. Jest niezastąpiona przy wzdęciach, skurczach żołądka i jelit. Ma uspakajający wpływ na częstoskurcz, pomaga regenerować i osłaniać komórki. Ma działanie przeciwgrzybicze, antywirusowe, antybakteryjne.  

Krwawnik

KRWAWNIK (ang.: GREEK YARROW, gr.:YARROW, łac.: ACHILLEA AGERATIFOLIA)

Zioło na: kobiece sprawy, bolesna miesiączka, regularna miesiączka, burza hormonów, rany

Achillea ageratifolia, krwawnik lub krwawnik pospolity to gatunek rośliny kwitnącej, z rodziny stokrotek Asteraceae, pochodzącej z Grecji i Bułgarii. W czasach starożytnych był również nazywany „herbal militaris” ze względu na jego niezwykłą zdolność do zatrzymywania krwawienia z ran. Legenda głosi, że Achilles używał tego zioła, aby zatamować krwawienie u swoich żołnierzy na polach bitewnych i stąd wywodzi się nazwa łacińska.

Krwawnik to zioło kobiece, ponieważ wspiera kobiety borykające się problemami hormonalnymi, łagodzi burze hormonów, wspomaga w okresie menstruacji. Ma korzystny wpływ na układ rozrodczy i jest najczęściej stosowana do łagodzenia bólów menstruacyjnych i pomocy z nieregularnymi miesiączkami. Dzięki swoim aktywnym składnikom łagodzi objawy towarzyszące kobiecie podczas cyklu miesiączkowego i menopauzy.

Krwawnik jest też cenionym ziołem do łagodzenia problemów żołądkowych, ale także przynosi ulgę przy wzdęciach. Jest od dawna stosowany w leczeniu problemów trawiennych, takich jak wrzody i zespół jelita drażliwego, ból brzucha, biegunka czy zaparcia. Badania naukowe potwierdziły, że krwawnik wykazuje właściwości przeciwwrzodowe, pomaga przy nadkwasocie, a przeciwutleniacze flawonoidowe w herbacie krwawnika działają na skurcze trawienne, podrażnienia i stany zapalne.

Wykazano też , że krwawnik pomaga w niektórych zaburzeniach mózgu, takich jak stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, Parkinsona i zapalenie mózgu i rdzenia kręgowego, a przeciwutleniacze krwawnika mają działanie przeciwdrgawkowe i pomagają ludziom cierpiącym na epilepsję. Krwawnik łagodzi objawy wspomnianych chorób i zaburzeń, takich jak utrata pamięci i upośledzenie ruchów fizycznych i napięcie mięśniowe.